Je tatarák vaše oblíbené jídlo? Tak určitě zkuste i ten belgický, v cizině známý jako Filet Américain. I když doma máme klasický tatarák hodně rádi, belgický pro nás byl skvělá změna a určitě jsme ho nedělali naposledy.
Jako u klasického známého tataráku se i u belgického ingredience recept od receptu trochu liší. Nakonec jsem se rozhodla vyzkoušet tatarák podle T.Eliáše, který jsem našla na stránkách prozeny.cz. Dělala jsem k němu domácí hranolky a zkoušeli jsme ho i na topince. Dokonalá záležitost :)
A tady je naše lehce upravená verze:
Ingredience:
na 2 porce
300g hovězího masa
30g kaparů
30g okurek cornichon (malé okurčičky)
1 středně velká šalotka
30g parmazánu
1 lžíce najemno posekané hladkolisté petržele
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Dresing:
3 lžíce majonézy
1 lžička kečupu
1/2 lžičky worchestrové omáčky
pár kapek chilli omáčky, použila jsem Srirachu
sůl, pepř
Jako příloha:
4 větší brambory nakrájené na hranolky
olivový olej
sůl
Postup:
- Maso na tatarák namelte, naškrabejte nebo posekejte v kuchyňském chopperu. Záleží na tom, pro jaký druh masa se rozhodnete. Já jsem použila hovězí zadní, vybrala jsem část bez jakýchkoliv šlach a posekala v chopperu.
- Nadrobno nakrájejte kapary, okurky, šalotku i petržel, parmazán nastrouhejte na hoblinky.
- Připravte dresing. Smíchejte 3 lžíce majonézy s kečupem, chilli a worchestrovou omáčkou, podle chuti osolte a trochu opepřete.
- Do připraveného masa přidejte lžíci olivového oleje a postupně přimíchávejte pokrájené kapary, okurky, šalotku a petržel. Přidejte i část dresingu, podle chuti a konzistence tataráku. Já jsem přidala 2 zarovnané lžíce. Na závěr do tataráku vmíchejte hoblinky parmazánu. Ochutnejte, osolte a opepřete podle chuti.
- Tatarák dejte odležet do lednice a mezitím si připravte hranolky a salát. Brambory pokrájené na hranolky pokapejte olivovým olejem, rukama promíchejte aby hranolky byly rovnoměrně naolejované a pečte v troubě dozlatova, po upečení osolte. Salát připravte podle chuti, my měli rajčatovo-paprikový, s balzamikovým octem a olivovým olejem.
Pokrájené maso vložte do robota..
A nasekejte dohladka..
Umleté maso dejte do mísy..
A přidejte další ingredience (kromě parmazánu)..
Promíchejte a na závěr vmíchejte hoblinky parmazánu..
Brambory pokrájejte na hranolky...
Pokapejte olivovým olejem a dejte péct..
Zkusím a ochutnám
OdpovědětVymazatMyslím, že bude chutnat ;-) Jak už jsem psala, nás poprvé chuťově překvapil a ta chuť byla dokonalá.
Vymazat