Kdybych dělala jen jeden druh cukroví, musely by to být vanilkové rohlíčky, protože bez nich by můj muž nepřežil Vánoce. Pekla jsem je o víkendu a už jich část uloupil :)
Rohlíčky jsou výborné i s vlašskými ořechy. Já jsem použila mandle, protože moje ségra má na vlašské ořechy alergii a nemohla by je jíst.
Ingredience:
210g hladké mouky
170g másla (studeného)
50g moučkového cukru
80g mletých mandlí (nebo mandlové mouky)
špetka soli
Zrníčka z vanilkového lusku
nebo
nebo
Kdo si vyrobil doma vanilkový extrakt, může do těsta půl lžičky přidat.
+ vanilkový cukr na obalení
Domácí vanilkový cukr = uzavíratelná lahev s cukrem moučkou a do ní postupně přidávané vyškrabané vanilkové lusky.
Rychlá varianta: cukr moučka a vanilkové lusky (na půl kila 3 lusky), vložit do mixéru, rozmixovat a přesát.
+ vanilkový cukr na obalení
Domácí vanilkový cukr = uzavíratelná lahev s cukrem moučkou a do ní postupně přidávané vyškrabané vanilkové lusky.
Rychlá varianta: cukr moučka a vanilkové lusky (na půl kila 3 lusky), vložit do mixéru, rozmixovat a přesát.
Postup:
Máslo nakrájejte na kostičky a všechny ingredience rychle zpracujte v hladké těsto.
Zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout, nejlépe do druhého dne.
Z vychlazeného těsta odkrajujte kousky, válejte válečky a z nich tvarujte rohlíčky.
Pečte v troubě předehřáté na 160°C přibližně 10-12 minut.
Žádné komentáře :
Okomentovat