Protože nemám žádný rodinný recept, našla jsem si ho tenkrát na internetu.
Vůbec mně nebyl divný nálev na maso v poměru litr octa na litr vody. No, asi jsem měla šťastnou ruku vybrat ten nejhorší recept na svíčkovou.
Z trouby se po otevření dvířek vyvalil octový oblak a z pekáče se oloupal teflon.
Z trouby se po otevření dvířek vyvalil octový oblak a z pekáče se oloupal teflon.
Ale ani moje první octová pečeně mě neodradila a recepty jsem zkoušela dál.
Ladila jsem množství zeleniny, vína, koření...
Není to úplně běžná svíčková. Je tmavší a trochu nadivoko.
Vůbec se nezahušťuje, většinou se mi spíš stane, že ve finále propasírovanou omáčku ještě trochu ředím.
Od prvního pokusu uběhlo už přes deset let a můžu říct, že jsem asi našla recept, který už se pomalu stává naším tradičním.
Ingredience
na naložení:
1400g hovězí falešné svíčkové
2 středně velké cibule
3 mrkve
půlka středně velkého celeru
snítky čerstvého tymiánu
snítky čerstvého rozmarýnu
300ml červeného vína
100g slaniny
5 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
2 velké bobkové listy
na dokončení:
500ml hovězího bujónu
2 lžíce krupicového cukru
100ml červeného vinného octa
2 lžíce nakládaných brusinek
2 lžíce dijónské hořčice
250ml smetany
sůl, pepř
Postup:
Nakrájejte cibuli, celer na kostky a mrkev na půlkolečka.
Zeleninu připravte do nádoby, ve které se bude maso marinovat.
Špek nakrájejte na klínky a maso prošpikujte.
Nakrájený špek na klínky můžete dát na půl hodiny do mrazáku, dobře se jím potom maso špikuje. Pokud špek zbyde, nakrájejte ho na kostičky k zelenině.
Maso svažte provázkem, aby dobře drželo tvar, a položte na zeleninu, trochu přihrňte a přidejte koření.
Zalijte vínem, zakryjte a nechte marinovat 3 dny.
Maso 1x denně otáčejte.
Za tři dny maso vyndejte a osušte.
Zeleninu přeceďte od nálevu (ten nevylívat!!)
Můžete ze zeleniny vybrat koření a bylinky, a dát je zvlášť do látkového pytlíčku.
Před mixování ho potom nebudete muset složitě lovit.
Na troše oleje opečte maso ze všech stran, potom na pánvi opečte i zeleninu.
Teď to bude trochu divočina:
Na 2 lžících oleje zkaramelizujte 2 lžíce cukru.
Jakmile se cukr rozpustí a začne zlátnout, přilijte 100ml vinného octa.
(před přilitím octa si vždycky hrnec přikryju poklicí a nechám jenom malou škvíru
na vlití octa- strašně to prská!!! a bez poklice to může ohodit půl kuchyně!!!)
Za pár vteřin, když ocet přestane prskat, vmíchejte 2 lžíce hořčice a dvě lžíce brusinek.
Přilijte nálev z masa, vložte sáček s kořením a opečenou zeleninu, maso a zalijte 300-500ml hovězího bujónu (aby maso nebylo úplně potopené).
Zakryjte a duste v troubě na 180°C do změknutí.
Záleží na druhu masa, falešnou svíčkovou nechávám dusit přibližně 3 hodiny.
Měkké maso vyndejte z pekáče.
Vylovte i sáček s kořením a bobkový list.
Zeleninu v omáčce rozmixujte a poté ještě propasírujte aby byla krásně hladká.
Dochuťte solí, případně pepřem a přilijte smetanu.
KARLOVARSKÝ KNEDLÍK
Postup vypadá trochu složitě, ale není. Doma dělám knedlíky hodně málo. Tak dvakrát, třikrát za rok. Ale když knedlík, tak jedině tenhle :)
Ingredience
400g rohlíků, den starých
3 vajíčka
250ml mléka
100g másla
150g hrubé mouky
15-20g hladkolisté petrželky
sůl, muškátový květ
Rohlíky si nakrájejte na kostičky a petrželku najemno a dejte do mísy.
Ze 3 bílků ušlehejte tuhý sníh.
Do 250ml mléka si rozmíchejte 3 žloutky, vlijte rozpuštěné máslo, trošku osolte, přidejte špetku muškátového květu a 150g hrubé mouky.
Celou směs promíchejte a vlijte na pokrájené pečivo. Snažte se ho rovnoměrně
touto směsí navlhčit.
Nakonec pomalu a opatrně vmíchejte i sníh z bílků.
Osobně mi to jde nejlépe rukama.
Do velkého hrnce si dejte vařit vodu.
Na pracovní plochu si natáhněte potravinovou fólii.
Na ní rukama utvořte knedlík, dělám spíše menší, lépe se s ním potom manipuluje, do vody z vody a tak.
Až tedy vytvarujete knedlík, obalte ho ze všech stran fólií.
Z tohoto množství budete mít 2 knedlíky.
(menší, než ty z obchodu)
Když budete mít všechny knedlíky zabalené, fólii na nich několikrát propíchněte a už je můžete dát do vroucí vody.
Vařte pod pokličkou 20 minut.
Dobrou chuť!
bože, mňaaam!
OdpovědětVymazatZvu tě na mou giveaway o super skřipce do vlasů - http://talktomymoustache.blogspot.cz/2014/11/linziclip-giveaway.html :-) <3
díky ;-)
VymazatBudu dělat o víkendu podle Vás, zrovna nakládám, akorát místo hovězího masa dávám krůtí prso, tak snad to na chuti a výsledku nic neubere :-).
OdpovědětVymazatKoukala jsem na Instagramu, že? :-) S krůtou jsem svíčkovou zatím nezkoušela, jsem zvědavá na výsledek ;-)
VymazatAno, ano.. bylo to výborné.. docela jsem se bála, že to krůtí prso bude suché, ale vůbec, krásně šťavnaté!!
VymazatTak to mám radost, už jsem koukala na výsledek ;-) Vypadá moc dobře!
Vymazat