04 prosince 2014

SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ S KARLOVARSKÝM KNEDLÍKEM




Jedno z prvních opravdových jídel, co jsem se rozhodla uvařit, byla klasická svíčková.

Protože nemám žádný rodinný recept, našla jsem si ho tenkrát na internetu.
Vůbec mně nebyl divný nálev na maso v poměru litr octa na litr vody. No, asi jsem měla šťastnou ruku vybrat ten nejhorší recept na svíčkovou. 
Z trouby se po otevření dvířek vyvalil octový oblak a z pekáče se oloupal teflon.
Ale ani moje první octová pečeně mě neodradila a recepty jsem zkoušela dál.
Ladila jsem množství zeleniny, vína, koření...
Není to úplně běžná svíčková. Je tmavší a trochu nadivoko.
Vůbec se nezahušťuje, většinou se mi spíš stane, že ve finále propasírovanou omáčku ještě trochu ředím.
Od prvního pokusu uběhlo už přes deset let a můžu říct, že jsem asi našla recept, který už se pomalu stává naším tradičním.

Ingredience

na naložení:
1400g hovězí falešné svíčkové
2 středně velké cibule
3 mrkve
půlka středně velkého celeru
snítky čerstvého tymiánu
snítky čerstvého rozmarýnu
300ml červeného vína
100g slaniny
5 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
2 velké bobkové listy

na dokončení:
500ml hovězího bujónu
2 lžíce krupicového cukru
100ml červeného vinného octa
2 lžíce nakládaných brusinek
2 lžíce dijónské hořčice
250ml smetany
sůl, pepř

Postup:
Nakrájejte cibuli, celer na kostky a mrkev na půlkolečka.
Zeleninu připravte do nádoby, ve které se bude maso marinovat.
Špek nakrájejte na klínky a maso prošpikujte.
Nakrájený špek na klínky můžete dát na půl hodiny do mrazáku, dobře se jím potom maso špikuje. Pokud špek zbyde, nakrájejte ho na kostičky k zelenině.

Maso svažte provázkem, aby dobře drželo tvar, a položte na zeleninu, trochu přihrňte a přidejte koření.

Zalijte vínem, zakryjte a nechte marinovat 3 dny.
Maso 1x denně otáčejte.

Za tři dny maso vyndejte a osušte.
Zeleninu přeceďte od nálevu (ten nevylívat!!)
Můžete ze zeleniny vybrat koření a bylinky, a dát je zvlášť do látkového pytlíčku. 
Před mixování ho potom nebudete muset složitě lovit.

Na troše oleje opečte maso ze všech stran, potom na pánvi opečte i zeleninu.


Teď to bude trochu divočina:
Na 2 lžících oleje zkaramelizujte 2 lžíce cukru.
Jakmile se cukr rozpustí a začne zlátnout, přilijte 100ml vinného octa.
(před přilitím octa si vždycky hrnec přikryju poklicí a nechám jenom malou škvíru
na vlití octa- strašně to prská!!! a bez poklice to může ohodit půl kuchyně!!!)

Za pár vteřin, když ocet přestane prskat, vmíchejte 2 lžíce hořčice a dvě lžíce brusinek.

Přilijte nálev z masa, vložte sáček s kořením a opečenou zeleninu, maso a zalijte 300-500ml hovězího bujónu (aby maso nebylo úplně potopené).

Zakryjte a duste v troubě na 180°C do změknutí.
Záleží na druhu masa, falešnou svíčkovou nechávám dusit přibližně 3 hodiny.


Měkké maso vyndejte z pekáče.
Vylovte i sáček s kořením a bobkový list.
Zeleninu v omáčce rozmixujte a poté ještě propasírujte aby byla krásně hladká.

Dochuťte solí, případně pepřem a přilijte smetanu.

KARLOVARSKÝ KNEDLÍK

Postup vypadá trochu složitě, ale není. Doma dělám knedlíky hodně málo. Tak dvakrát, třikrát za rok. Ale když knedlík, tak jedině tenhle :)

Ingredience
400g rohlíků, den starých
3 vajíčka
250ml mléka
100g másla
150g hrubé mouky
15-20g hladkolisté petrželky
sůl, muškátový květ

Rohlíky si nakrájejte na kostičky a petrželku najemno a dejte do mísy.
Ze 3 bílků ušlehejte tuhý sníh.
Do 250ml mléka si rozmíchejte 3 žloutky, vlijte rozpuštěné máslo, trošku osolte, přidejte špetku muškátového květu a 150g hrubé mouky.
Celou směs promíchejte a vlijte na pokrájené pečivo. Snažte se ho rovnoměrně
touto směsí navlhčit.
Nakonec pomalu a opatrně vmíchejte i sníh z bílků.
Osobně mi to jde nejlépe rukama.

Do velkého hrnce si dejte vařit vodu.
Na pracovní plochu si natáhněte potravinovou fólii.
Na ní rukama utvořte knedlík, dělám spíše menší, lépe se s ním potom manipuluje, do vody z vody a tak.
Až tedy vytvarujete knedlík, obalte ho ze všech stran fólií.
Z tohoto množství budete mít 2 knedlíky.
(menší, než ty z obchodu)
Když budete mít všechny knedlíky zabalené, fólii na nich několikrát propíchněte a už je můžete dát do vroucí vody.

Vařte pod pokličkou 20 minut.
Já si vždycky stopnu 10 minut a na druhou půlku vaření knedlíky ve vodě obrátím.

  Dobrou chuť!  


zelenina a bylinky na naložení masa


Čerstvě naložené maso 



 Nahoře - opečené maso a zelenina na pánvi před dušením v troubě.

Dole - nerozmixovaná omáčka po třech hodinách pečení v troubě.



Nahoře- pečené maso
Dole - hotovo :-)





6 komentářů :

  1. bože, mňaaam!

    Zvu tě na mou giveaway o super skřipce do vlasů - http://talktomymoustache.blogspot.cz/2014/11/linziclip-giveaway.html :-) <3

    OdpovědětVymazat
  2. Budu dělat o víkendu podle Vás, zrovna nakládám, akorát místo hovězího masa dávám krůtí prso, tak snad to na chuti a výsledku nic neubere :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem na Instagramu, že? :-) S krůtou jsem svíčkovou zatím nezkoušela, jsem zvědavá na výsledek ;-)

      Vymazat
    2. Ano, ano.. bylo to výborné.. docela jsem se bála, že to krůtí prso bude suché, ale vůbec, krásně šťavnaté!!

      Vymazat
    3. Tak to mám radost, už jsem koukala na výsledek ;-) Vypadá moc dobře!

      Vymazat