15 prosince 2014

PEČENÁ PODZIMNÍ ZELENINA SE SÝREM



 Tohle je super rychlovka a navíc hrozně dobrá.
Nejčastěji ji dělám k večeři. Bez sýra je to ale i výborná příloha k masu.
Na fotkách vidíte tmavou mrkev, koupila jsem ji naposledy na farmářských trzích na Kulaťáku a už mám v plánu sehnat semínka a na jaře zasít na zahrádce :)

Sýr Halloumi jsme poprvé ochutnali a oblíbili si v Řecku. Seženete ho tedy v obchodech s řeckými specialitami, ale protože se Halloumi vyrábí nejčastěji na Kypru tak i v obchodech s orientálními a tureckými specialitami.
Sýr je z ovčího, kozího nebo kravského mléka, na povrchu ochucený bylinkami, nejčastěji mátou. A protože se při tepelné úpravě nerozpouští, dá se opékat nebo grilovat.


Ingredience:
1 balení sýra Halloumi
půlka hokkaido dýně
4 střední brambory
2 mrkve
pár snítek tymiánu
sůl
olivový olej

Dýni nakrájejte na plátky i se slupkou (hokkaido se nemusí loupat, loupu jí jedině, když z ní dělám kaši), oškrabanou mrkev přepulte. 
Brambory (i se slupkou, pokud nemá kazy) nakrájejte na přibližně 3mm plátky nebo na měsíčky. Brambory se pečou déle než dýně a mrkev, takže krájejte spíše na tenčí kousky aby se ve finále všechna zelenina upekla stejně rychle.
Všechno dejte do mísy, osolte, přidejte olivový olej a odrhnuté lístky tymiánu. 
Pořádně rukama promíchejte, aby byla každá část zeleniny naolejovaná. 
Zeleninu rozprostřete na pečící papír a dejte péct do trouby vyhřáté na 180-200°C.
Pečte 15-20minut.
Mezitím si nakrájejte sýr na kostky.
Do trouby k zelenině ho přidejte na posledních 5 minut.
Až začne lehce zlátnout, je hotovo.
Hlavně sýr nepečte moc do hněda, je potom vysušený a tužší. 

Na talíři ještě posypte čerstvým tymiánem.

Dobrou chuť :)






Žádné komentáře :

Okomentovat