17 listopadu 2014

BRAMBORAČKA

 


Bramboračka je pro mě jedna z klasických polévek pozdního léta a podzimu.
A je to jedna z mých nejoblíbenějších hustých polévek.

Vařím jí ze sušených hub nebo ze směsi čerstvých a sušených, které jsou hodně aromatické. Použít se dají i zamražené houby. Každopádně vždycky do ní musí přijít lesní houby. To je základ.
 V následujícím receptu jsem do bramboračky přidala pohanku, ale občas místo pohanky přidávám kroupy. A teď o víkendu jsem ji vařila na chalupě a přidala jsem do ní ještě kadeřávek, který máme na zahradě.
Zkuste, co vám bude víc chutnat nebo přidejte to, co máte právě doma a hlavně to, co máte rádi.
Loupaná nebo lámaná pohanka je po uvaření hodně kašovitá, takže lepší je použít pohanku celou.

Opečenou zeleninu do základu trochu zapráším moukou, ale vážně jenom trošku. Pohanka polévku zahustí i bez velkého množství jíšky. 

Ingredience:

2 střední mrkve
1/2 malého celeru
2 střední cibule
400g brambor
3 stroužky česneku
velká hrst sušených hub
(nebo mražených hub nebo směs sušených i mražených hub)
1,5 litru kuřecího vývaru
50g pohanky
2 lžíce hladké mouky
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce majoránky
sůl, pepř 
30g másla na opečení zeleniny
čerstvá hladkolistá petrželka

Postup:

  • Ze všeho nejdříve si připravte zeleninu.Mrkev pokrájejte na půlkolečka, celer a brambory na kostičky, a cibuli  nadrobno.
  • Sušené houby namočte do horké vody.
  • V kastrolu rozehřejte máslo a orestujte na něm zeleninu. Nejdříve mrkev a celer, po chvíli přidejte i cibuli.
  • Orestovanou zeleninu zaprašte moukou a ještě asi minutu až dvě restujte.
  • Zeleninu zalijte vývarem, přidejte pohanku, slité houby a brambory.Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut. Dokud pohanka i brambory nebudou skoro měkké.
  • Na posledních pět minut přidejte prolisovaný česnek a dovařte.
  • Přidejte promnutou majoránku a podle chuti dosolte.Na talíři posypejte čerstvou sekanou petrželkou.





Žádné komentáře :

Okomentovat