Hruškový koláč je podzimní klasika. Když je venku zima, prší a vy přijdete domů, uděláte si horký čaj a k němu si dáte hruškový koláč a už vám vůbec nic nechybí :)
Ingredience:
4 hrušky
180g másla
180g medu
180g hladké mouky
3 vajíčka
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžíce vanilkového extraktu
+ na povaření hrušek:
2 lžíce cukru
1 svitek skořice
1 hvězdička badyánu
Postup:
Hrušky oloupejte, překrájejte na půlky a vyškrábněte jádřince.
Půlky hrušek dejte na 5-10 minut povařit do vody se 2 lžícemi cukru, skořicí a badyánem.
(doba vaření závisí na tvrdosti hrušek, pozor na rozvaření)
Povařené hrušky vyndejte z vody a po vychladnutí je nakrájejte z širší strany na tenké proužky (u stopky nedokrajujte)
Těsto:
Rozpusťte si máslo a zašlehejte do něj med a vejce.
Šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne světlá pěna (10 minut)
Do pěny přidejte hladkou mouku s práškem do pečiva a vanilkový extrakt.
Všechno pořádně promíchejte a
Způsob číslo 1 - vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Na těsto položte do vějířků pokrájené hrušky a
pečte na 170°C přibližně 40-50 minut - propečení zkoušejte špejlí.
Způsob číslo 2 - hrušky vyskládejte do vějířků na dno koláčové formy a zalijte těstem. Po upečení vyklopte (takže koláč bude hruškami nahoru).
Sama nevím, který způsob je lepší. Nejlepší je vyzkoušet, který vám bude víc vyhovovat. U prvního způsobu (koláč na fotce nahoře je tak pečený) se koláč upeče krásně do zlatova, ale nevyniknou na něm hruškové vějířky. U druhého způsobu (koláč na fotce dole) jsou vějířky z hrušek krásně vidět, ale zase jsem ho musela občas po vyklopení ještě dopéct, protože byl hodně světlý.
Žádné komentáře :
Okomentovat