03 září 2014

MAKOVO-ŠVESTKOVÝ JÁHELNÍK S JAVOROVÝM SIRUPEM



Zdravý retro moučník. Myslím totiž, že v dnešní době se moc běžně nepeče.
Ale jednou za čas je to určitě zajímavé zpestření. Navíc chutná i chlapům :-)



Jáhly jsou loupané proso. Obsahují minerální látky - draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vlákninu a vitamíny skupiny B. 


Ingredience:

150g jáhel
600ml mléka
5 lžic mletého máku
hrst sekaných vlašských ořechů
200g povidel
2 strouhaná jablka
1 lžíce vanilkového extraktu
2 lžíčky skořice
5 lžic javorového sirupu
2 vajíčka
200g sušených švestek, namočených přes noc
nebo asi 15 kousků čerstvých švestek


Postup:
Jáhly dobře properte pod tekoucí vodou a dejte do hrnce s mlékem.
Přiveďte k varu a na mírném plameni za občasného promíchání vařte, dokud nedocílíte kašovité konzistence. Trvá to asi 15 minut + ještě dalších 5-10 minut nechávám dojít pod pokličkou.
Do jáhelné kaše přidejte strouhaná jablka, mletý mák, skořici, sekané ořechy, vanilkový extrakt a javorový sirup. Mimochodem v této fázi je to vážně dobrá kaše, třeba k snídani.
Nakonec žloutky a sníh z bílků.
Do vymazané a vysypané formy rozetřete polovinu těsta. Potřete povidly a na ně přidejte druhou část těsta. Povrch ozdobte švestkami.
Pečte na 190°C asi 50-60 minut.


Žádné komentáře :

Okomentovat