Sous vide (su:vid) v překladu znamená ve vakuu.
Je to metoda, při níž se potraviny připravují zavakuované v plastovém sáčku ve vodní lázni s přesně kontrolovanou teplotou různě dlouhou dobu - někdy až 72hodin.
Připravuje se tak maso, ale i ovoce a zelenina. Záměrem je, zachovat šťávu, chuť a texturu potraviny. Velkou výhodou je přesnost. Chcete steak medium-rare? Nestane se, že připravíte medium :-)
No a teď k mému prvnímu sous vide receptu..
Nemyslela jsem, že sem dám hned první pokus, ale doma nám tak chutnal...
Navíc, kachní prsa si můžete připravit i klasickou metodou, na pánvi nebo v troubě.
A nakonec, jako přílohu jsem zvolila bramborové placky a švestkovou omáčku, takže právě sezónní záležitost.
Ingredience:
4 kachní prsa
4 snítky rozmarýnu
2 lžičky másla
sůl
pepř
Švestková omáčka:
500g švestek
200ml vody
6 kuliček jalovce
1 bobkový list
1 hvězdička badyánu
třtinový cukr
(podle kyselosti švestek asi 1-5 lžiček)
Bramborové placky:
1kg brambor
100g hladké mouky
1 vejce
sůl (asi půl lžičky)
rozpuštěné máslo na potírání
Postup:
Kachní prsa na kůži nařezejte do mřížky, osolte, opepřete,
na každé prso dejte kousek másla a snítku rozmarýnu a maso zavakuujte.
Vodu v lázni si nahřejte na 56,5°C a při této teplotě nechte kachnu 4-5 hodin
(já nechávala 5 hodin).
Při této teplotě bude výsledek medium-rare.
Mezitím připravte švestkovou omáčku. Omyté švestky rozkrájejte na čtvrtky, dejte do hrnce a zalijte 200ml vody. Přidejte všechno koření a nechte vařit.
Přibližně za 15minut se švestky rozvaří, ochutnejte a podle chuti doslaďte třtinovým cukrem. Nezapomeňte, že připravujete omáčku k masu :-)
Cukr v omáčce ještě krátce povařte a hotovou omáčku propasírujte přes jemný cedník nebo pasírovací cedník.
Bramborových placek z uvedeného množství budete mít asi 25
(přibližně 6cm v průměru).
To znamená, že to bude o něco víc, než 4 porce, ale aspoň zbyde na ochutnávání :-)
Uvařte si brambory ve slupce, klidně i den předem.
Oloupané a vychladlé brambory nastrouhejte najemno, přidejte mouku, vajíčko a osolte.
Ze vzniklého těsta dělejte kuličky, každou obalte v mouce, ať nelepí a tvarujte placičky.
Ty postupně opékejte nasucho na pánvi.
Vždycky placičky dělám po čtyřech a rovnou je opékám,
nikdy si placičky nedělejte do zásoby, těsto rychle řídne a akorát se přilepí a
potom je budete seškrabovat, dělat znova a nadávat :-)
Takže nechat těsto v míse a pěkně postupně.
Opečené placičky potírejte rozpuštěným máslem.
Nakonec dodělejte kachní prsa.
Maso vyndejte ze sáčku, osušte a opečte na pánvi. Napřed stranu s kůží. Kůži opečte pěkně do zlata. Druhé straně stačí jen krátce, maximálně minuta na pánvi, protože maso už je uvnitř hotové.
Žádné komentáře :
Okomentovat