13 srpna 2014

KYSELÉ KUKUŘIČKY


Nejvyšší čas zavařit kyselé kukuřičky.
I když na Vysočině jsou právě teď tak akorát - 10cm velké, nevím jestli jinde už nebudou moc přerostlé.
Ale recept sem stejně dám. Jsou totiž boží!
Jsou křupavější než nakládané okurky a strašně dobře se hodí třeba k domácí paštice (ta bude někdy příště:-)
Uvedené množství láku je na 4-5 skleniček (300ml).
Kukuřičky zvážené nemám, ale dělám to tak, že si prvně naplním sklenice a až pak si podle množství naplněných sklenic udělám lák.




Ingredience:
(na 4-5 300ml skleniček)

870 ml vody
125g cukru
40g soli
250ml octa 
kukuřičky

Do každé sklenice:
3 kolečka cibule
2 kolečka mrkve
3 kuličky pepře
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
5-10 hořčičných semínek

Postup:
Nejdřív do důkladně vymytých sklenic naskládám kukuřičky.
Do každé sklenice přidám i cibuli, mrkev a koření.
Podle toho, kolik mám sklenic si uvařím dostatečné množství láku.
Do hrnce naliju vodu, přidám cukr, sůl a ocet a nechám přejít varem.
Horkým lákem zalévám sklenice s kukuřicí a zavíčkuju.
Sklenice vyskládám do velkého hrnce a zaliju do poloviny nebo lehce nad polovinu teplou vodou. Sklenice s horkým lákem se hlavně nesmí rovnou zalít studenou vodou aby nepraskly. Na to pozor.
Kukuřičky nechám sterilovat na 80°C 20 minut.
Potom vyndám a postavím dnem vzhůru dokud nevychladnou.




Žádné komentáře :

Okomentovat