25 srpna 2014

CIABATTA S OLIVAMI A TYMIÁNEM


Ciabatta je italský bílý chléb, který se peče z hladké mouky. Do těsta se často přidávají
další ingredience a tak z jednoho základního receptu na těsto můžete mít pokaždé jinou chuť ciabatty.
Nejčastěji se do těsta přidávají černé nebo zelené olivy a sušená rajčata. 
Z koření tymián, bazalka nebo rozmarýn.
A nejlepší je čerstvě upečená, ještě trochu teplá.


 Ingredience:
Na 2 ciabatty

450g hladké mouky
300ml vody
2 lžičky instantního droždí
8 lžic olivového oleje
1 lžička soli
černé olivy, asi 16 kousků
1 plná lžíce čerstvých tymiánových lístků


Postup:
Smíchejte mouku s droždím, osolte, přidejte olivový olej a lístky tymiánu a postupně přilévejte vodu.Vypracujte těsto.
Těsto je hodně lepivé. Nechte kynout 45minut až hodinu.
Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněnou podložku a pomocí stěrky z něj udělejte obdelník, který rozdělt ještě na dva.
Podle potřeby posypte moukou, protože těsto opravdu hodně lepí.
Obě části posypte nakrájenými olivami, trochu je do těsta zatlačte a těsto smotejte.

Přeneste na plech, kde ještě upravte finální tvar baget a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C asi 45 minut, než budou zlaté a křupavé na povrchu.  









2 komentáře :

  1. Tvá ciabatta vypadá skvěle.. :) Jako z obchodu.. lepší! :) Ráda bych tě pozvala k sobě na blog na probíhající giveaway. Budu ráda, když se zúčastníš. :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat