U nás doma je nejvíc nejoblíbenější moučník jablečný štrůdl. Když jsem poprvé upekla tento jablečný koláč, okamžitě se oblíbeností zařadil vedle štrůdlu :-)
Ingredience:
300g polohrubé mouky
40g krupicového cukru
190 g studeného másla
70ml vody
na náplň:
700g jablek
50ml vody
2 lžičky skořice
5 lžic javorového sirupu
šťáva z půlky citrónu
asi 10-15 pekanových ořechů
Postup:
Mouku smíchám s cukrem a se studeným máslem, které si nakrájím na malé kostičky.
Postupně přilévám vodu a snažím se co nejrychleji zpracovat těsto.
Opravdu co nejrychleji, protože máslo se rychle rozpouští a těsto se potom rychle začne lepit a mazat. Nevadí, když v těstě zbyde pár nezpracovaných kousíčků másla.
Hotové těsto zabalím do potravinové folie a na hodinu dám odpočívat do lednice.
Mezitím si připravím jablečnou náplň.
Oloupaná jablka bez jádřinců si nakrájím na kostičky.
Nasypu na pánev, zaleju trochou vody, přidám citronovou šťávu, skořici a javorový sirup.
Občas promíchám a dusím asi 10 minut, než jablka trochu změknou.
Hotovou jablečnou náplň nechám vychladnout.
Rozdělím si těsto a vyválím dvě placky, které jsou o něco větší než koláčová forma.
Jednou částí vyplním koláčovou formu, přebytečné okraje seříznu.
Na těsto navrstvím jablečnou náplň a posypu jí sekanými pekanovými ořechy.
Přiklopím druhou částí těsta, okraje spojím pomocí vidličky.
Koláč peču na 190°C asi 30 minut.
Zkuste i jarní variantu :)
Žádné komentáře :
Okomentovat