Králík na paprice, na česneku, se zelím, se špenátem, s knedlíkem...a co takhle zkusit králíka ve smetanové omáčce s dijonskou hořčicí a bílým vínem?
Ingredience:
1 králík
6 vrchovatých lžiček dijonské hořčice
300ml bílého vína
1 kelímek smetany ke šlehání (250ml)
2 šalotky
čerstvý tymián
bobkový list
sůl, pepř
Postup:
Králíka rozdělíme na 6 porcí.
Každou porci králíka potřeme 1 lžičkou hořčice a opepříme čerstvě mletým pepřem.
Troubu předehřejeme na 180°C
Na pánvi opečeme nakrájenou šalotku a postupně i každou porci králíka ze všech stran.
Pokud nemáme pánev vhodnou do trouby, přendáme do pekáčku.
Trochu osolíme a podlijeme bílým vínem, přidáme bobkový list a snítky tymiánu.
Zakryjeme a v troubě dusíme asi 1,5 hodiny.
Pokud se šťáva hodně vypéká, podléváme vývarem.
Po upečení vyndáme porce králíka a do šťávy vlijeme smetanu a ještě chvíli povaříme.
Místo dijonské hořčice se může použít i dijonská medová hořčice - ta je taky moc dobrá.
Pokud se mi zdá, že je omáčka víc ,nakyslá´ nebo jí prostě něco chybí, často na závěr používám k dochucení redukci z vína.
Mám jí dovezenou z vinného sklípku ze Šaldorfu.
Majitel si jí tam vaří ze šťávy z hroznů.
Hledala jsem jestli se něco podobného nedá koupit a našla jsem tohle:
Nemám vyzkoušené, ale myslím, že by to mohlo být ono:-)
Žádné komentáře :
Okomentovat